Jak ustawić blokadę ekranu w iPhone?

Domyślna blokada ekranu w telefonach Apple polega jedynie na przesunięciu palcem suwaka wyświetlanego na ekranie do odblokowania telefonu z lewej do prawej strony. W żaden sposób nie chroni ona wtedy danych przechowywanych na telefonie. Właśnie dlatego warto zastanowić się nad skorzystaniem z blokady ekranu w iPhone, która da nam większe poczucie bezpieczeństwa.

Jeśli zależy Ci na zabezpieczeniu danych, które przechowujesz na telefonie, koniecznie rozważ opcję skorzystania z blokady ekranu takiej jak: kod blokujący, Touch ID lub Face ID. Jeśli nie wiesz, jak zabezpieczyć swój telefon, poniżej przygotowaliśmy dokładną instrukcję.

Jak ustawić kod ekranu w iPhone?

Pamiętaj o tym, że po ustawieniu kodu, telefon będzie wymagał wpisania go przy każdym włączeniu urządzenia. Aby ustawić zabezpieczenie wejdź w „Ustawienia”, a następnie w zakładkę „Kod”. W tym miejscu w telefonie możesz znaleźć też opcje „Touch ID”, „Face ID”. Następnie wybierz opcję „Włącz kod” i zgodnie z podpowiedziami wyświetlanymi na ekranie telefonu ustaw hasło dostępu do telefonu poprzez wpisanie kodu numerycznego.

Jeśli zależy Ci na tym, aby stworzyć lepsze zabezpieczenie, możesz skorzystać też z „Opcji kodu” i ustalić własny kod alfanumeryczny, własny kod numeryczny lub 6-cyfrowy kod numeryczny. Oczywiście hasło składające się z liter, cyfr i znaków specjalnych zazwyczaj stanowi najlepsze zabezpieczenie, ale jest też bardzo uciążliwe na co dzień. Jego wpisywanie zajmuje znacznie dłużej niż podanie tradycyjnego kodu.

Po zmianie tych ustawień przy następnej próbnie odblokowania telefonu iPhone zostaniesz poproszony o podanie ustawionego wcześniej kodu.

Jak zmienić lub wyłączyć kod blokady w iPhone?

Jeśli chcesz zmienić kod do blokady ekranu, w „Ustawieniach” znajdziesz opcję „Zmień kod”. Telefon najpierw poprosi Cię o wpisanie aktualnego kodu, którego używasz, a następnie o podanie nowego. W tym miejscu będziesz mógł też zmienić dodatkowe ustawienia kodu, czyli na przykład zmianę jego długości.

Wejdź w „Ustawienia”, a następnie w zakładkę „Kod”. Znajdziesz tam opcję „Wyłącz kod”. Po jej wybraniu telefon poprosi Cię o podanie dotychczasowego kodu. Pamiętaj jednak o tym, że jeśli zrezygnujesz z blokady telefonu, dostęp do Twoich danych przechowywanych na urządzeniu będzie mógł mieć każdy.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email