Jak przygotować iPhone do wizyty w serwisie telefonów Apple?

Niezależnie od tego, jaka jest przyczyna wizyty Twojego telefonu w serwisie, warto go odpowiednio do tego przygotować. Przede wszystkim upewnij się, czy Twoje urządzenie jest jeszcze na gwarancji, jeśli tak i nie chcesz jej utracić, powinieneś udać się do autoryzowanego serwisu. Zastanawiasz się pewnie, czy musisz wykonywać kopię zapasową i zerować urządzenie? Podpowiadamy, jak przygotować iPhone do wizyty w serwisie telefonów.

Jeśli zdecydujesz się na wizytę w autoryzowanym serwisie Apple, przed tym będziesz musiał wykonać kopię zapasową urządzenia oraz wyzerować wszystkie dane. Jest to wymóg autoryzowanych serwisów Apple. Decydując się jednak na skorzystanie z oferty serwisu pogwarancyjnego, bez problemu możesz oddać do naprawy telefon bez usuwania danych. Oczywiście dla pewności wykonanie kopii zapasowej nigdy nie jest złym rozwiązaniem, jednak nie jest ono podstawą do przyjęcia telefonu do naprawy.

Jak utworzyć kopię zapasową w iPhone?

Jeśli zdecydujesz się na zabezpieczenie swoich danych przed wizytą w serwisie telefonów, powinieneś utworzyć kopę zapasową w chmurze iCloud lub na dysku zewnętrznym. Po wykonaniu kopii zapasowej będziesz mógł usunąć zawartość urządzenia bez obawy o utratę danych. Jak to zrobić?

Aby utworzyć kopię zapasową urządzenia w iCloud podłącz je do sieci Wi-Fi. Następnie wejdź w Ustawienia i wybierz opcję iCloud -> Backup w iCloud -> Utwórz backup teraz. Po stworzeniu kopii zapasowej możesz wymazać zawartość urządzenia.

Jak wyzerować iPhone?

Po wykonaniu kopii zapasowej w urządzeniu, aby wyzerować jego zawartość, wejdź w Ustawienia -> iCloud. Jeśli masz system starszy niż iOS 10.2, wybierz „wyloguj się”, ponownie zatwierdź, a następnie wybierz opcję „Usuń”. W przypadku telefonów z systemem iOS 10.3 lub nowszym wybierasz opcję „Wyloguj się”, następnie wpisujesz hasło do konta Apple ID i wybierasz „Wyłącz”. Powinieneś wyłączyć też usługę „Znajdź mój iPhone” w ustawieniach iCloud. Kolejny krok to wejście w Ustawienia -> Ogólne -> Wyzeruj. Następnie wybierasz opcję „Wymaż zawartość i ustawienia”. Twój telefon wymaże dane i ponownie się uruchomi.

Po odebraniu telefonu z serwisu wystarczy, że przywrócisz zapisaną kopię zapasową urządzenia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email